Badania nad aloesem

Naukowcy amerykańscy dowiedli, że występujący w miąższu aloesowym beta-sitosterol działa przeciwzapalnie a ponad to zapobiega odkładaniu się cholesterolu w żyłach. Według tych samych badań lupelol a zatem kwas salicylowy naturalnego pochodzenia występujący w miąższu Aloe Vera wykazuje przeciwbólowe właściwości i niszczy organizmy chorobotwórcze. W 1985 roku Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute potwierdził, że spożywanie miąższu aloesowego poprawia przemianę materii, koi skutki niestrawności,
przywraca równowagę perystaltyki jelit, zapobiega grzybiczym infekcjom, uzupełnia niedobory szczepów bakterii trawiennych, koi stany zapalne, nadkwaśność, a przy tym wszystkim nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Dr John Heggers zakwalifikował kwas salicylowy występujący w miąższu aloesowym jako substancję przeciwbólową, przeciwzapalną oraz antybakteryjną, która działa W sposób podobny jak aspiryna, jednak nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych.