Pierwsze oznaki nadchodzącej zimy czy tylko wybryk natury. Nadchodząca zima jest jednak nieuchronna a wraz z jej początkiem rozpoczynający się sezon grypy i przeziębień. Można jednak wzmacniać odporność i zwalczać bakterie pijąc miąższ aloesowy. Od 1969 roku do końca 80-tych lat badano antyzapalne, antybakteryjne i
antygrzybicze zdolności pewnych substancji zawartych w soku z aloesu,
do których należą mukopolisacharydy, albo antrachinony. Potwierdzono,
że zwalczają one streptokoki , a także drożdże (Candida Albicans) , jak
również ich mutacje.
Zauważono, że w przeciwieństwie do zwykłych antybiotyków nie powodują
negatywnych skutków w organizmie. Według badań które przeprowadzono w
Laboratoriach Carringtona w Stanach Zjednocznych miąższ Aloe Vera
wykazuje
właściwości zwalczające wirusy- działa m.in. na wirusy
przeziębienia, grypy, świnki, odry). Jednocześnie w ogromnym stopniu
zwiększa odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje i inne
schorzenia.
• W 1989 roku – japońscy naukowcy odkryli wewnątrz liścia aloesowego trzy przeciwdziałające rakowi składniki, wspomagające leczenie
nowotwóru płuc, białaczkę, mięsaki i wspomagają antyrakowe działanie
układu immunologicznego.