Co sprawia, że aloes jest tak niezwykłą rośliną. Bardzo ważną kwestią jest fakt, że miąższ z aloesu obfituje w ogromną ilość rzadkich lecz niezwykle cennych dla naszego organizmu związków. Należą do nich m.in.:
- ligniny – dzięki którym sok z aloesu znakomicie przenika w głąb skóry człowieka i to aż czterech razy szybciej niż woda.
- biostymulatory – substancje, które pełnią rolę katalizatorów gdyż przyśpieszają procesy regeneracji i metabolizmu.
- cukry – jednocukry a zatem monosacharydy, do których należą glukoza oraz fruktoza oraz wielocukry a zatem polisacharydy – polimannozy, glukomannozy oraz niezwykle duże ilości
mukopolisacharydów
Mukopolisacharydy to wielocukry charakteryzujące się długim łańcuchem węglowym, które stanowią niezbędny składnik wszystkich żywych komórek. Według niektórych naukowców są one „tajną bronią” aloe vera. W naturalnie stabilizowanym miąższu aloe vera występują:
- nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, linolenowy, stearynowy i inne,
- substancje zwalczające bakterie – lupeol, związki siarkowe, kwas cynamonowy, fenole,
- substancje wykazujące działanie przeciwbólowe – kwas salicylowy naturalnego pochodzenia (lupeol), a także mleczan magnezowy,
- substancje przeciwzapalne – bradykinaza, beta-sitosterol, kampesterol. Sok z aloesu nie posiada aloiny i emodyny, które występują w skórce. Substancje te w większej dawce wpływają niekorzystnie na organizm